Monday, August 28, 2017

Vaji i arrës së kokosit,vaji i mrekullirave!

Arra e kokosit nuk ka qenë aq popullore në Shqipëri, por tani mund ta gjeni në çdo dyqan ose treg.Arra e kokosit është një ushqim funksional i pasur me vitamina, minerale dhe fibër, shtyllat kryesore për të pasur një shëndet perfekt.
Vaji i arrës së kokosit ka vlera të shumta për shëndetin e njeriut si në profilaksi, ashtu edhe në kurimin e mjaft sëmundjeve, veçanërisht për lëkurën. Tashmë nga mjekësia moderne ajo konsiderohet si “vaji që bën mrekullitë”.

Vaji i arrës së kokosit në veçanti ka aftësi mbrojtëse nga viruset, bakteret, infeksionet, kanceri, tiroidja, sëmundjet e trurit dhe të zemrës, zbukuron lëkurën dhe djeg yndyrnat. Ndonëse në thelb, vaji i kokosit është një yndyrë e ngopur, ajo është plot e përplot me vlera shëndetësore dhe nuk rrit kolesterolin, lufton obezitetin, sëmundjet e zemrës dhe bën mrekullira.


Përftimet e vajit të kokosit:

  • Redukton peshën trupore dhe shkrin yndyrat.
  • Përmirëson metabolizmin; Forcon sistemin imunitar.
  • Vret mikrobet që shkaktojne ulcera, acarime fyti, acarime në rrugët urinare, sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe kavitete, pneumoni, gonorre, etj.
  • Parandalon diabetin nëpërmjet stabilizimit të sheqerit në gjak.
  • Parandalon osteoporozën. 
  • Parandalon kolitin dhe ulcerën e stomakut.
  • Qetëson acarimet dhe lehtëson dhimbjet e hemorroideve.
  • Parandalon tumoret e gjirit, kolonës dhe tumoret e tjera.
  • Redukton kolesterolin dhe ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
  • Jep energji të shtuar dhe e mbron trupin nga lodhja dhe këputja. E mban organizmin gjithmonë të tonifikuar dhe ruan e shton masën muskulore.
  • Kuron epistaksin (gjakrrjedhjen nga hundët);
  • Kuron çrregullimet menstruale;
  • Kuron migrenën;
  • Lufton astmën tek fëmijët;
  • Përmirëson laktacionin tek nënat me fëmijë në gji;
  • Lufton autizmin;
  • Përmirëson qarkullimin e gjakut;
  • Kuron refluksin ezofageal;
  • Është analgjezik për dhimbjet e shpinës;
  • Kuron artritet dhe sëmundjet reumatizmale;
  • Mbron veshkat dhe fshikëzën e urinës nga sëmundjet si dhe shkrin gurët në veshka.
  • Çliron stresin dhe çlodh trurin

Arra e Kokosit në kuzhinë 
Përdorimet dhe vlerat e Arrës së Kokosit vazhdojnë të na befasojnë sidomos në kuzhinë. Avantazhet shëndetësore të saj dhe nivelet e ulëta të glicemisë e bëjnë Arrën e Kokosit perfekte për të zëvëndësuar kremrat, gjalpin, sheqerin e përpunuar dhe miellin. Më poshtë do të gjeni një listë produktesh që mund të zëvëndësoni me Arrën e Kokosit dhe të pregatisni ushqime.


  • Mielli i Arrës së Kokosit është praktikisht frut i tharë në formë pluhuri pa gluten, me pak karbohidrate, shumë fibër dhe ëshë ideal për pjekje. 
  • Qumështi i Arrës së Kokosit përgatitet duke përzier copëzat e freskëta të frutit të bardhë me ujë deri sa të bëhen në një masë konstante dhe më pas duke e kulluar në një napë. Lëngu kremoz i trashë që do të dalë prej andej quhet qumësht arre kokosi dhe përdoret në gatim. Kremi nga ana tjetër është qumështi pa ujin e plotë. Është më i trashë dhe më si brumë. Të njëjtin mund ta përdorni për recetat tuaja kremoze. 
  • Sheqeri i Arrës së Kokosit nxirret nga gonxhja e lules së arrës në formën e një lëngu të ëmbël të ngjashëm me shijen e sheqerit të kafenjtë me pak nuancë karameli, por me plot vitamina, minerale dhe amino acide. Sheqeri i Arrës së Kokosit mund të përdoret nga ata që vuajnë nga diabeti dhe nga njerëzit e tjerë që duan të heqin dorë nga sheqeri i përpunuar.


No comments:

Post a Comment