Wednesday, August 16, 2017

Qumështi i bajames, si ta përgatisim në shtëpi

Qumështi i bajameve është zëvendësim popullor për qumështin e lopës. Bëhet nga bajamet e bluara të përziera me ujë, përmban pak kalori dhe yndyra.

Përparësitë e qumështit të bajameve

Qumështi i bajameve është zgjidhje e shkëlqyeshme për të gjithë ata që vuajnë nga intoleranca në laktozë sepse nuk përmban fare laktozë. Qumështi i bajameve nuk përmban as sojë dhe as kazeinë (proteine qumështore e ngjashme me glutenin), i shkëlqyeshëm edhe për ata që janë alergjik ndaj sojës dhe glutenit.
Përmban pak yndyrna dhe kalori, është i pasur me vitamina esenciale dhe minerale, prandaj është zëvendësues i shkëlqyeshëm i qumështit të lopës nëse dëshironi të humbisni kilogramët e tepërt.
Nuk përmban acide të ngopura yndyrore dhe kolesterinë, por përmban acide yndyrore omega-3, të rëndësishme për zemrën. Është burim i mirë i proteinave.

Bajamet përmbajnë vitaminë E, mangan, selen, magnez, kalcium, zink, hekur, fibra, fosfor dhe kalcium. Flavonoidet nga qumështi i bajameve reduktojnë rrezikun nga krijimi i kancerit dhe parandalojnë krijimin e shenjave të parakohshme të plakjes. Vitamina E tek bajamet, e cila është antioksidant i fuqishëm, mbron qelizat nga dëmtimet dhe parandalon arteriesklerozën. 

Ja si të bësh qumësht bajamesh në shtëpi

Përbërësit
1 filxhan bajame organike të gjalla
2 filxhan ujë, plus ujë për banjomarinë
Mund të përdorësh mjaltë për t’a ëmbëlsuar sipas dëshirës
Pajisjet
Tas
Sitë kulluese
Filxhan
Blender
Napë
Përgatitja
  1. Fut bajamet në ujë për 12 orë deri në 2 ditë. Vendos bajamet në tas dhe mbuloji me ujë. Ato do të fryhen teksa thithin ujin. Lëri të qëndrojnë dhe mbuloji me një napë gjatë natës, ose futi në frigorifer për 2 ditë. Sa më shumë të rrinë në ujë, aq më kremoz do të jetë qumështi.
  2. Kulloji dhe shpëlaji bajamet. 
  3. Fut në blender bajamet dhe 2 filxhan me ujë.
  4. Miksoji në blender për 2 minuta. Bajamet do të copëzohen dhe uji do të bëhet i bardhë.
  5. Kulloji në sitë bajamet. Bajamet në napë vëri mbi një sitë të kullojnë sipër një filxhani. Miksimin e bërë vendose në sitën kulluese.
  6. Shtype mirë napën. Shtrydhe napën derisa të dalë sa më shumë qumësht që të jetë e mundur. Duhet të dalin diku te 2 filxhanë.
  7. Ëmbëlsoje. Nëse e do më të ëmbël qumështin mund t’i shtosh mjaltë.
  8. Fute në frigorifer. Ruaje qumështin në frigorifer deri në 2 ditë.






No comments:

Post a Comment